Umetnost

Gde god da odem uvek ću biti samo sanjar. Sanjar koji ne želi da se preda. Sanjar koji je spreman da se bori. Sanjar koji neće pustiti da umetnost izumre. Da, umetnost.

Jednom ću vam dati da pogodite šta je to umetnost. Jeste li pokušali? Sada kada jeste, vreme je da shvatite da, šta god da ste rekli, u pravu ste. U pravu ste zato što je za vas umetnost ono što vas ispunjava, čini srećnim, u vama budi more najrazličitijih emocija. Umetnost je ono bez čega ne možete.

Sada razmislite malo šta je to što ja nazivam umetnošću. Ovde je, ipak, samo jedan tačan odgovor. Razmislite još malo. Ni slikarstvo, ni poezija, ni muzika, ni film nisu uspeli da izbegnu moj zagonetni pojam. Čitave epohe su se zasnivale na tom remek delu. Ukoliko za sebe smatrate da cenite umetnost i da u njoj uživate, nemoguće je da vas moj pojam nikada nije inspirisao ili izmamio osmeh na vaše lice. Ako jeste (a znam da jeste) nemojte da mi dozvolite ni da pomislim da sam sanjar! Moji snovi moraju da postanu naša realnost što pre. Želim da se češće i duže smejemo i uživamo u njoj. Sada konačno znate na koga sam to mislio. Tako je. Planeta Zemlja. Kako ćemo bez nje ako ne možemo bez umetnosti?

Novak Životić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *